miercuri, 11 februarie 2015

NEVOIA DE CĂRȚI MOTIVAȚIONALE

     Ce este o carte motivațională? Este acea carte pe care o zărești în librării și care are pe copertă o imagine sugestivă reprezentată de un munte de bani și de chipul unui om fericit. E cel mai la îndemână să legi banii de fericirea omului. Dacă citești cartea și dintr-o dată ai bani toate problemele tale sunt rezolvate. Nu mai trebuie să mergi la acel servici unde te simți neapreciat ori nu mai trebuie să te uiți în vitrine dorindu-ți acel ceva de marcă care afișează un preț ireal pentru lumea în care trăiești. Nu mai trebuie să locuiești în aceeași casă cu mobilă veche, cu acele scaune care odată s-au rupt (fiindcă o rudenie de-a ta s-a trântit pur și simplu pe el) și a trebuit să le lipești cu prenadez, nu mai trebuie să mergi cu cortul în concediu pe malul unei ape atât de poluate încât peștii abia așteaptă să fie prinși de pescari să scape din acel chin numit deșeu. Poți pleca în jurul lumii, poți fi admirat, apreciat, iubit, respectat și servit precum o persoană importantă. Poți face ce vrei cu viața ta fără a fi limitat de bani. Pentru că un salariu mic limitează un om mare.
     Este adevărat că un om cumpără o carte motivațională pentru a afla calea către îmbogățire? Nu neapărat. Un lucru e clar, Pământul gravitează în jurul banilor, totul se rezumă la bani, fie că vrem și ne place, fie că nu vrem și nu ne place. Fie că suntem de acord sau nu. Totuși unii oameni văd dincolo de bani. Ei totuși se duc într-o librărie și cumpără o carte pe care e desenată o inimioară. Sau un norișor sau pur și simplu coperta e colorată în roz. Acești cumpărători cred în iubire mai mult decât în bani. Ei știu că sufletul lor trebuie hrănit cu vise, cu mângâierea unor cuvinte frumoase și alese. Au nevoia de confirmare a faptului că magia nu a dispărut în totalitate de pe această lume. Ei speră să găsească formula secretă a dragostei, au nădejdea că autorul e un fel de iluminat în taina pasiunii și cunoaște toate cărările inimii. Ei cumpără cartea, o citesc și ajung la concluzia că tot ce stă scris acolo știau de mult, doar așezarea în pagină și cuvintele folosite sunt altele. Concluzia e aceeași: trăim, iubim și suferim doar pentru a iubi din nou... tot mai puțin parcă... tot mai mult cuprinși de rațiunea ce strică basmele cu zâne, prinți și zmei.
     Cum ar fi să cumperi o carte în care să citești despre legile Universului explicate și legătura dintre Cosmos și tine. Da, descoperi brusc că ai o mare putere fiindcă ești interconectat cu tot ce mișcă-n țara asta; râul, ramul.. mi-e prieten numai mie... ș.a.m.d. E perfect, poți deveni războinicul Jedi. Ai citit cartea, o pui jos și-ți vezi de treburile zilnice ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Dar tocmai ai aflat niște adevăruri de bază, esențiale pentru iluminare. Sau a fost doar o lectură plăcută?
    Dragilor, înainte de a pleca la servici vă adresez o întrebare: Aceste cărți motivaționale sunt doar comerciale sau au puterea de a schimba în bine viețile oamenilor?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu